Uuden malliston luominen on aina jännittävä ja voimaannuttava – joskin uuvuttava – prosessi. Minulta kysytään usein mistä ideat ja fiilikset syntyvät. Siihen on melko vaikea vastata, sillä luova prosessi on hyvin pitkä ja polveileva, ja joku idea saattaa muhia vuosikausia kunnes se lopulta ponnahtaa selkiytyneenä ajatuksena tietoisuuteen ja vaatii huomiota.

Alkuvuonna 2015 minusta alkoi tuntua että on aika luoda mallisto jonka lähtökohtana on tsaarinajan Venäjä: materiaalien ja yksityiskohtien ylellisyys ja ylenpalttisuus, hovipukujen historialliset vaikutteet, herkkyys ja naisellisuus, toisaalta ripaus etnisiä elementtejä venäläisistä kansanpuvuista… mallisto olisi monien vaikutteiden summa. Tarkoitukseni ei tietenkään ole koskaan luoda minkäänlaisia replikoita eli suoria kopioita vaan päinvastoin hyödyntää mielikuvia ja ammentaa siitä visuaalisesta kirjastosta jonka jokin vaikkapa historiallinen ajanjakso tai kulttuurinen erityispiirre tarjoaa. Niinpä tsaarinajan Venäjän puvut näkyvät uudessa Tsarina-mallistossakin vain häivähdyksinä vanhan ajan viehkeydestä. Venäläisen pukuperinteen jokin yksityiskohta on saattanut löytää tiensä osaksi jotain täysin uutta ja modernia kokonaisuutta.

Ehkä vahvimmin vaikutteet näkyvät käytetyissä kankaissa ja värimaailmassa sellaisena kuin lähtökohtana ollut ilmiö minulle on esittäytynyt. Siihenkin toki vaikuttaa se mitä ajatus “tsaarinajan Venäjän puku” itselleni on alunperin tuonut mieleen, toisin sanoen jo lähtökohta inspiraatiolle on moneen kertaan suodattunut omassa mielessäni. Ei kannata siis ihmetellä miksei mallistossa nähdä kasakkapaitoja tai laahuksellisia hovipukuja jos kerran inspiraation on tuonut juuri Venäjä – tämä on hyvin omakohtainen näkemykseni. Toisinaan tekee sitä paitsi mieli luoda laahuksia teemasta huolimatta, joskus taas tietty hihan muoto kiehtoo vaikkei se sinänsä mitenkään toistaisikaan sen hetken muuten itselle ajankohtaista tematiikkaa. Lisäksi vaikkapa kymmenen vuoden päästä samasta inspiraatiosta lähtenyt mallisto näyttäisi varmasti hyvin erilaiselta – kaikki mitä näemme ja koemme nyt ja menneessä vaikuttaa siihen mitä teemme ja ajattelemme tässä hetkessä, sama pätee myös tulevaisuudessa. Siksipä joskus on mukava palata myös omalla aikajanalla taaksepäin ja tarttua uudelleen johonkin jo kertaalleen läpikäytyyn teemaan ja katsoa miten samaa asiaa tulkitsisi juuri tässä hetkessä.

Itse ammennan inspiraatiota usein ennemminkin fiiliksistä kuin kuvamateriaalista. Eräs rakas harrastukseni on elämäkertojen lukeminen – olen lukenut monia elämäkerrallisia kuvauksia vaikkapa juuri tsaarinajalta, joten ehkä vahvimmat mielikuvani asiasta on oma mielikuvitukseni laatinut sen sijaan että olisin tukeutunut ajanjaksosta kertoviin kuvateoksiin. Toki suureen määrään kuviakin on tullut tutustuttua, mutta pääasiallinen innostuksen lähde on kirjallinen materiaali. Ehkä taustalla on sama ilmiö kuin jos lukee jonkun aivan mielettömän kirjan ja katsoo myöhemmin siitä tehdyn elokuvan ja pettyy – kirja tuntui tarjoavan niin paljon laajemman kuvan asiasta ja tapahtumista, elokuva jäi vaillinnaiseksi…! Oma mielikuvitus on usein se rikkain kuvasto. Hassua varmaan jonkun mielestä että näin visuaalisessa ammatissa oleva henkilö pitää kuvakerrontaa osin rajoittavana mutta siinäpä se juuri onkin: kuvamateriaali on jo toisten käsittelemää ja suodattamaa – valikoiduksi on tullut se osa joka on joidenkin mielestä tärkein ja kuvaavin, kun taas oma mielikuvitus ei aseta mitään rajoja asialle, eikö totta? Toisinaan kyllä vaikkapa elokuvan keinoin voidaan esittää niin tajunnanräjäyttävän upeita visuaalisia kokemuksia ettei  edellämainittu tietenkään aina päde! Mutta ehkä siitä lisää joskus toiste…

Mielenkiintoista on myös se, että jonkun malliston jo valmistuttua huomaa vievänsä ajatusta vielä pidemmälle varsinaisissa asiakastöissä! Tälläkin hetkellä olen tehnyt muutamiin asiakastöihin selkeästi dramaattisempia ja etnisempiä vaikutteita teemasta kuin mitä malliston puvut ilmentävät. Usein käy toki toisinkin päin, eli tietyt elementit loivenevat kun ne siirretään asiakkaille lähteviin pukuihin. Tässä hetkessä ajatuksissani on tehdä vielä toiset pienempimuotoiset kuvaukset Tsarina-mallistoon liittyväksi, sillä hyvä ystäväni vei minut kesällä visiitille erääseen kartanoon joka kertakaikkiaan mullisti mieleni visuaalisella ilmeellään! Mieleeni tulvi muutamia selkeästi pidemmälle vietyjä mahdollisuuksia samaan tematiikkaan liittyen, joten ehkäpä se on pakko toteuttaa tässä vielä syksyn mittaan. Ah tätä luovan työn ihanuutta – loputon virikkeiden virta…

Tsarina-malliston kuvausten takana on suuri joukko aivan ihania oman alansa huippuammattilaisia, ja jo itse kuvauspaikka on huikea! Nämä kaikki ansaitsevat aivan oman kirjoituksensa, niinpä luvassa tarkempi postaus kuvausten taustoista tulossa!

Tsarina-malliston kuvausten
takana:

Puvut: Kisu Korsi

Korut: Auraria

Kengät: Kenkäfriikki

Kuvat: Jenni Virta /Iloinen Liftari

Meikit & hiukset: Kelly Kurtén

Kuvauspaikka: Kankaisten kartano